Ingrijpende gebeurtenissen in het leven van een kind kunnen de ontwikkeling belemmeren en veel invloed hebben op dagelijks leven binnen het gezin.

Wat betekent dat?

Als kinderen of jongeren schokkende of ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, kunnen zij daar last van krijgen. Schokkende of ingrijpende gebeurtenissen zijn bijvoorbeeld een ongeluk, geweld, seksueel misbruik, pesten of kindermishandeling. Kinderen of jongeren die dat hebben meegemaakt, moeten er misschien nog vaak aan denken, zonder dat ze dat willen. Of ze hebben last van nachtmerries, of slapeloosheid. Ze kunnen ook last hebben van hoofdpijn en buikpijn, gespannen zijn en daardoor snel schrikken of boos worden. Sommige kinderen en jongeren gaan dingen uit de weg die hen herinneren aan wat er gebeurd is. Als de problemen aanhouden is het is belangrijk dat uw kind hulp krijgt bij de verwerking van de akelige gebeurtenissen. Door de ingrijpende gebeurtenissen kan een kind of jongere psychische problemen krijgen. Bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis.

Hoe behandelt het KinderGGZ team kinderen en jongeren met een trauma?

Na uitgebreid diagnostisch onderzoek starten we de behandeling die het beste aansluit bij het kind. Hoe vroeger de behandeling start, hoe beter. De behandeling is erop gericht om het trauma te verminderen zodat het kind of de jongere er minder of geen last van heeft en beter kan functioneren. De meeste kinderen zijn geholpen met een poliklinische behandeling, indien meer behandeling nodig is kan dagbehandeling worden aangeboden.

Met elkaar bespreken we wie bij de behandeling betrokken zullen zijn. Soms is het zo dat hulp geboden wordt aan iedereen die bij het gezin hoort. Bij kinderen onder de 16 jaar zijn dit in ieder geval de ouders. Wij bieden ook hulp voor de ouders of verzorgers van een kind met trauma. Sinds de ingrijpende gebeurtenis(sen) hebben zij hun kind zien veranderen. Vaak kunnen ook de ouders of verzorgers hulp gebruiken bij hoe zij met die veranderingen om moeten gaan.

Heeft u vragen? Neem contact op met De Kinderkliniek.

Neem contact op

Actueel

#nieuws
Eerste Almere Land Art Rally voor DeKinderkliniek groot succes
#nieuws
Aanvalluh Kids gestart– Plezier, gezondheid en verbinding in Almere

Echt lekker, die appels in De Kinderkliniek!

Weet je dat er altijd appels zijn in De Kinderkliniek, heerlijk, ik eet er altijd eentje op de terugweg naar huis.

Lang leve de Muziekids studio!

Als ik naar de KinderGGZ ga, loop ik ook altijd even naar de Muziekids studio, want daar mag ik altijd muziek maken. Ik mag ook DJ zijn. Best cool toch?