Aanhoudende Lichamelijke Klachten
Wat betekent dat?
Als een kind of jongere last heeft van buikpijn, hoofdpijn, spierpijn, duizeligheid, erge vermoeidheid, misselijkheid, uitvalsverschijnselen of een andere lichamelijke klacht of pijn heeft waarbij de arts geen oorzaak kan vinden, dan is er mogelijk sprake van ALK. Hoewel de klachten medisch niet te verklaren zijn, kan de pijn hevig zijn en het kind belemmeren in het dagelijks leven en ondernemen van activiteiten. Kinderen en jongeren kunnen zich door de aanhoudende lichamelijke klachten eenzaam voelen en last krijgen van angsten of somberheid. Vaak gaan dit soort klachten vanzelf over maar wanneer zij het functioneren van het kind in ernstige mate beïnvloeden, is extra onderzoek en/ of behandeling, in samenwerking met de kinderarts, wenselijk.
Ook als een kind of jongere een ziekte heeft en meer last van pijn heeft dan normaal het geval is bij die ziekte, kan er sprake zijn van aanhoudende lichamelijke klachten.
Tien tot vijftien procent van de jongeren in Nederland heeft last van aanhoudende lichamelijke klachten. Kinderen die een behandeling krijgen in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), hebben vaker last van aanhoudende lichamelijke klachten: van hen heeft 18% last van deze klachten.
Een kind of jongere met aanhoudende lichamelijke klachten kan bij De KinderGGZ worden aangemeld als
- De verwijzer het kind heeft onderzocht en geen medische diagnose heeft kunnen stellen.
- Het kind een ziekte heeft en de klachten ernstiger zijn dan bij de diagnose verwacht mag worden.
- Het kind psychische klachten heeft ontwikkeld door een medische diagnose. Bijvoorbeeld: een kind met diabetes dat last heeft gekregen van somberheid.
Hoe behandelt het KinderGGZ team kinderen en jongeren met aanhoudende lichamelijke klachten?
Bij aanhoudende lichamelijke klachten kijken we eerst goed naar de lichamelijke, psychische en sociale situatie van een kind of jongere. Na uitgebreid diagnostisch onderzoek starten we de behandeling die het beste aansluit bij het kind. We kunnen gebruik maken van de volgende behandelvormen. De meeste kinderen zijn geholpen met een poliklinische behandeling, indien meer behandeling nodig is kan dagbehandeling worden aangeboden. (gaan we dit straks ook doen in DKK op de GGZ dagbehandeling?)
In de behandeling leert het kind of de jongere anders om te gaan met de lichamelijke klachten. Het doel van de behandeling is om de klachten te verminderen zodat het kind of de jongere en de ouders of verzorgers hun leven weer op kunnen pakken. De ouders of verzorgers worden nauw betrokken bij de behandeling van hun kind. Als het nodig is neemt de behandelaar ook contact op met de huisarts of specialist, de school of de leerplichtambtenaar. Dit doen wij alleen als de ouders of verzorgers daar toestemming voor geven.
De behandeling helpt kinderen, jongeren en hun ouders of verzorgers met:
- Wat de klachten van een kind of jongere erger maakt, of minder erg.
- Wat de lichamelijke grenzen zijn van een kind of jongere.
- Hoe er in het dagelijks leven structuur aangebracht kan worden.
- Hoe een plan te maken om weer naar school te gaan.
- Hoe kan worden voorkomen dat een kind of jongere allerlei dingen gaat vermijden om de klachten niet te verergeren.
- Hoe een kind of jongere anders om kan gaan met pijn.
- Hoe een kind of jongere zijn of haar sociale leven weer op kan pakken.
- Hoe een kind of jongere zijn of haar conditie kan verbeteren.
- Hoe ouders of verzorgers kunnen omgaan met de lichamelijke klachten van hun kind.