Ik heb moeite de wereld en mensen om mij heen te begrijpen”.

Vind je het moeilijk om contact te maken met leeftijdsgenoten? Raak je snel afgeleid of heb je last van harde geluiden? Vind je het niet fijn als dingen plotseling veranderen, omdat het jou rustig maakt als dingen steeds op eenzelfde manier gebeuren?

Het kan zijn dat je autisme hebt. Als je autisme hebt, dan maak je de wereld op een andere manier mee. Het kan je onzeker en verdrietig maken en je het gevoel geven dat je anders bent. Binnen DeKinderGGZ zien wij meerdere kinderen met autisme, weet dat je niet de enige bent.

Wat is autisme?

Mensen met autisme verwerken informatie die zij horen, zien, voelen, proeven en ruiken (ook wel de zintuigen) op een andere manier. Vaak komt deze informatie sterker binnen en missen mensen met autisme een “filter”. Alle informatie, ook niet belangrijke informatie, komt binnen in de hersenen waardoor er chaos ontstaat. Dit noemen we ook wel kortsluiting. Je snapt niet wat er om je heen gebeurt. Je hersenen zijn in de war en het kost tijd en energie jouw volle hoofd met informatie op te ruimen. Autisme wordt daarom ook wel een informatieverwerkingsstoornis genoemd.

Autisme is erfelijk. Dit betekent dat als iemand uit je familie het heeft er een kans bestaat dat jij het ook hebt. Je wordt geboren met autisme. Het zal niet overgaan, maar je kan wel leren er beter mee om te gaan.

Voorbeelden van minder sterke kanten: dingen waarin jij nog mag groeien.

  • Moeite met maken en onderhouden van vriendschappen.
  • Moeite met begrijpen van eigen en andermans emoties.
  • Onrustig raken bij verandering.
  • Moeite hebben met flexibel denken, afspraak = afspraak. Kinderen met autisme hebben vaak een sterke wil.
  • Moeite met plannen en organiseren.
  • Herhalend gedrag, zoals steeds eenzelfde beweging of geluid maken.
  • Over- of juist ondergevoeligheid voor prikkels, zoals last hebben van harde geluiden, een T-shirt dragen in de winter of weinig pijn voelen als je je hard stoot.
  • Grapjes niet goed begrijpen, omdat je taal letterlijk neemt.

Voorbeelden van sterke kanten: dingen die jij goed kan.

Kinderen met autisme:

  • Zijn vaak eerlijk.
  • Houden zich meestal aan de regels.
  • Merken verandering snel op.
  • Hebben een goed geheugen.
  • Hebben oog voor detail.
  • Weten veel over dat wat zij leuk vinden, zoals computers, auto’s of dinosaurussen.
  • Kunnen goed alleen zijn.

Hoe helpen wij jou?

Allereerst onderzoeken we met jou en je ouders waar jij last van hebt en of er inderdaad sprake is van autisme. Dit noemen we de onderzoeksfase. Deze bestaat onder andere uit gesprekken met jou en/of je ouders, het maken van opdrachten en invullen van vragenlijsten. Dit doe je samen met een psycholoog.

Als we hebben ontdekt welke kenmerken van autisme jij hebt, starten we de behandeling. Dit noemen we de behandelfase. Met elkaar besluiten we welke behandeling het beste bij jou past, zodat jij jezelf en de wereld om je heen beter begrijpt. We leggen je uit wat autisme inhoudt en hoe jij, met jouw klachten, hier het beste mee om kan gaan. Soms is het zo dat hulp geboden wordt aan iedereen die bij jouw gezin hoort. Bij kinderen onder de 16 jaar zijn dit in ieder geval je ouders. Het is belangrijk dat ook zij leren wat autisme is, zodat zij je beter kunnen helpen bij dingen die jij moeilijk vindt.

Heeft u vragen? Neem contact op met De Kinderkliniek.

Neem contact op

Actueel

#nieuws
13 Februari: IMH evenement bij DeKinderGGZ.
#nieuws
Ook dit jaar het ZKN keurmerk behaald!

Echt lekker, die appels in De Kinderkliniek!

Weet je dat er altijd appels zijn in De Kinderkliniek, heerlijk, ik eet er altijd eentje op de terugweg naar huis.

Lang leve de Muziekids studio!

Als ik naar de KinderGGZ ga, loop ik ook altijd even naar de Muziekids studio, want daar mag ik altijd muziek maken. Ik mag ook DJ zijn. Best cool toch?