“Ik ben snel afgeleid, druk en/of doe eerst iets voordat ik denk”.

Raak je snel afgeleid? Is het druk in je hoofd? Kan je moeilijk stilzitten? Doe je eerst iets voordat je denkt? Of vergeet je belangrijke dingen, terwijl je je best doet deze te onthouden? Kan je blij en plotseling heel boos zijn? Het zou kunnen dat je ADHD Hebt.

Iedereen vindt het weleens lastig om zich te concentreren of voelt zich onrustig. Wanneer dit vaak gebeurt, kan het je in de weg zitten. Je kunt hierdoor taken niet afkrijgen, sneller gefrustreerd en onzeker raken. Hoe hard je ook je best doet, de dingen om je heen en/of je gedachten blijven meer aandacht trekken. Het kost je veel energie om bij de les te blijven en te doen wat van je wordt verwacht. Als je even kunt bewegen of iets doet dat je leuk vindt, lukt dit je waarschijnlijk beter.

Wat is ADHD?

ADHD is een afkorting voor de Engelse term Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dat is een moeilijke omschrijving voor een ontwikkelingsstoornis die wordt onderverdeeld in drie typen:

  • moeite met concentreren en vergeetachtigheid (onoplettende type);
  • erg druk zijn en eerst iets doen voordat je denkt (hyperactieve en impulsieve type); of
  • een combinatie van bovenstaande (gecombineerde type).

Bij iemand met ADHD werkt het brein net wat anders, waardoor je dingen soms te snel doet, dingen vergeet of je aandacht ergens niet bij kan houden. Kinderen met ADHD missen als het ware een “filter”, waardoor alle informatie (ook niet belangrijke informatie) de hersenen binnenkomt. Dit geeft ook wel het gevoel van een “vol hoofd”. ADHD is erfelijk. Dit betekent dat als iemand uit je familie het heeft er een kans bestaat dat jij het ook hebt. Je wordt geboren met ADHD. Het zal niet overgaan, maar je kan wel leren er beter mee om te gaan.

Voorbeelden van sterke kanten: dingen die jij goed kan.

Kinderen met ADHD:

  • Zijn creatief en hebben rijke fantasie.
  • Zijn eerlijk en spontaan.
  • Zijn energiek en enthousiast.
  • Hebben originele ideeën en zijn goed in het bedenken van oplossingen.
  • Horen en zien alles, ze letten op de kleine dingen om hen heen.
  • Bewegen graag en snel.

Hoe helpen wij jou?

Allereerst onderzoeken we met jou en je ouders waar jij last van hebt en of er inderdaad sprake is van ADHD. Dit noemen we de onderzoeksfase. Deze bestaat onder andere uit gesprekken met jou en/of je ouders, het maken van opdrachten en invullen van vragenlijsten. Dit doe je samen met een psycholoog.

Als we hebben ontdekt welke kenmerken van ADHD jij hebt, starten we de behandeling. Dit noemen we de behandelfase. Met elkaar besluiten we welke behandeling het beste bij jou past, zodat jij je beter kan concentreren, vaker taken afrondt en meer zelfvertrouwen krijgt. We leggen je uit wat ADHD inhoudt en hoe jij, met jouw klachten, hier het beste mee om kan gaan.

Soms is het zo dat hulp geboden wordt aan iedereen die bij jouw gezin hoort. Bij kinderen onder de 16 jaar zijn dit in ieder geval je ouders. Het is belangrijk dat ook zij leren wat ADHD is, zodat zij je beter kunnen helpen bij dingen die jij moeilijk vindt.


Heeft u vragen? Neem contact op met De Kinderkliniek.

Neem contact op

Actueel

#nieuws
Eerste Almere Land Art Rally voor DeKinderkliniek groot succes
#nieuws
Aanvalluh Kids gestart– Plezier, gezondheid en verbinding in Almere

Echt lekker, die appels in De Kinderkliniek!

Weet je dat er altijd appels zijn in De Kinderkliniek, heerlijk, ik eet er altijd eentje op de terugweg naar huis.

Lang leve de Muziekids studio!

Als ik naar de KinderGGZ ga, loop ik ook altijd even naar de Muziekids studio, want daar mag ik altijd muziek maken. Ik mag ook DJ zijn. Best cool toch?