Ik heb last van een, door artsen, niet goed te verklaren lichamelijke klacht.

“Ik heb last van een, door artsen, niet goed te verklaren lichamelijke klacht”.

Heb jij last van buikpijn, hoofdpijn of spierpijn en weet je niet waardoor dit komt? Ben je soms duizelig, snel vermoeid of heb je andere klachten of pijn in je lichaam waarvan artsen de oorzaak niet kunnen vinden? Dit wordt ook wel ALK genoemd. ALK staat voor Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Hoewel de klachten medisch niet te verklaren zijn, kan de pijn hevig zijn, het je dagelijks bezighouden en belemmeren in het ondernemen van activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld niet meer naar school of moet je hierdoor stoppen met je hobby. Het kan je frustreren en denken aan de pijn leidt meestal tot toename van de pijn. Het is goed voor te stellen dat je je zorgen maakt om dat wat er in je lichaam gebeurt. Het kan je beangstigen of je het gevoel geven dat je anders bent. Weet dat er meer kinderen zijn die last hebben van ALK en je niet de enige bent!

Voorbeelden van onvoldoende verklaarbare, niet goed te begrijpen, lichamelijke klachten zijn:

  • Hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, spierpijn, pijn in je gewrichten.
  • Sommige dingen aan je lijf werken ineens niet meer goed. Denk aan verlamming, minder goed kunnen zien en/of horen, dingen vergeten, je niet goed kunnen concentreren, moeite met praten of slikken.
  • Ongewone bewegingen.
  • Vermoeidheid, misselijkheid en braken, last van je maag of darmen.

Het kan zijn dat jij last hebt van iets dat hier niet tussenstaat. Wij luisteren graag naar waar jij last van hebt om jouw klachten goed te begrijpen en mee te denken in hoe jij minder pijn ervaart.

Hoe ontstaat ALK?

Bij ALK zijn er bijna altijd meerdere dingen waardoor de klachten ontstaan en blijven bestaan, zoals:

  • (Aangeboren) aanleg om lichamelijke klachten te krijgen.
  • Het meemaken van één of meerdere nare gebeurtenissen.
  • Het (te) moeilijk hebben op school.
  • Veel dingen moeten doen die jij spannend vindt.
  • Je persoonlijkheid, ook wel je karakter, en de manier waarop je met moeilijkheden omgaat.
  • Gedrag dat je hebt geleerd in je gezin of van anderen.
  • Kenmerken van je gezin, bijvoorbeeld stress en onveiligheid thuis.

Hoe helpen wij jou?

Allereerst onderzoeken we met jou en je ouders waar je lichamelijke klachten vandaan komen en hoe het komt dat deze niet weggaan. Dit noemen we de onderzoeksfase. Deze bestaat onder andere uit gesprekken met jou en/of je ouders, het maken van opdrachten en invullen van vragenlijsten. Dit doe je samen met een psycholoog.

Als we begrijpen waar jouw lichamelijke klachten vandaan komen, starten we de behandeling. Dit noemen we de behandelfase. In overleg met elkaar besluiten we welke behandeling het beste bij jou past voor een zo goed mogelijk resultaat. We leggen je uit wat ALK inhoudt en hoe jij, met jouw klachten, hier het beste mee om kan gaan. We leren je onder andere anders (positief) denken én doen ten aanzien van de pijn. We werken met ontspanningsoefeningen en ondersteunen je bij het aangaan van uitdagingen, zodat jij weer durft te vertrouwen op je lichaam én in jezelf. Je hoeft het niet alleen te doen. Ook anderen uit jouw omgeving geven wij uitleg hoe zij er het beste voor jou kunnen zijn.

Met elkaar bespreken we wie bij de behandeling betrokken zullen zijn. Soms is het zo dat hulp geboden wordt aan iedereen die bij jouw gezin hoort. Bij kinderen onder de 16 jaar zijn dit in ieder geval je ouders.

Heeft u vragen? Neem contact op met De Kinderkliniek.

Neem contact op

Actueel

#nieuws
Eerste Almere Land Art Rally voor DeKinderkliniek groot succes
#nieuws
Aanvalluh Kids gestart– Plezier, gezondheid en verbinding in Almere

Echt lekker, die appels in De Kinderkliniek!

Weet je dat er altijd appels zijn in De Kinderkliniek, heerlijk, ik eet er altijd eentje op de terugweg naar huis.

Lang leve de Muziekids studio!

Als ik naar de KinderGGZ ga, loop ik ook altijd even naar de Muziekids studio, want daar mag ik altijd muziek maken. Ik mag ook DJ zijn. Best cool toch?